Newsletter

Bilete de avion mai ieftine din 2013

 

Romania si Bulgaria vor avea din 2013 un spatiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de granitele geografice, ceea ce va permite optimizarea rutelor si reducerea pretului biletelor de avion, procesul fiind parte a unui proiect UE, informeaza Mediafax.

 

Uniunea Europeana a initiat in 2004 proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky – SES) pentru a crea un spatiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune in statele membre.

SES presupune crearea unor "blocuri functionale de spatiu aerian" proiectate dincolo de granitele nationale si care au in vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spatiului vor depinde de necesitatile tehnice si operationale, si nu de granitele geografice.

Tot in 2004, Romania si Bulgaria au decis sa infiinteze un bloc aerian prin unirea celor doua spatii aeriene.

In perioada 2011-2012 se deruleaza faza de preimplementare si planificarea amanuntita a procesului prin care se va realiza interoperabilitatea celor doua spatii aeriene.

In aceasta faza o echipa formata din 68 de controlori de trafic, o parte dintre ei romani, si 30 de piloti simuleaza conditiile de trafic ale celor doua state intr-un scenariu care vizeaza transportul aerian in anul 2015.

Pentru realizarea simularilor, Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA si BULATSA, insitutia cu atributii similare din Bulgaria, au solicitat sprijinul organismului european pentru siguranta navigatiei aeriene - Eurocontrol.

Dupa finalizarea acestei etape, in 2013 va incepe implementare a proiectului.

"Proiectul vizeaza o mai buna impartire a sectoarelor aeriene in beneficiul tuturor, al pasagerilor, al companiilor aeriene si al tuturor jucatorilor din aviatie", a declarat Alexandru Nazare, secretar de stat in Ministerul Transporturilor intr-o conferinta de presa organizata de Eurocontrol dupa o simulare a traficului.

Sursa: http://www.wall-street.ro

 


Linkuri utile


iso iata anat